luni, 13 octombrie 2014

Cozonac pufos

Se impun doua precizari inainte de orice:
1. Aluatul este pregatit la masina de paine
2. Desi cuva masinii are capacitate de 1.5 kg, este putin riscant cu 1 kg faina (pentru doi cozonaci), pentru ca: masina munceste mai mult, trebuie putin ajutor din partea noastra la inceput, cu o paleta de lemn, pentru a se incorpora toate ingredientele si, in plus, trebuie supravegheat aluatul cand creste (mai aruncam cate un ochi la el din cand in cand), sa nu curga pe rezistenta.
Bun, acum sa trecem la treaba :)

Ingrediente (pentru doi cozonaci):
  • 1 kg faina
  • 6 oua (3 galbenusuri+ doua oua intregi + un galbenus pentru uns)
  • 360 g zahar
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt
  • arome (vanilie, portocala)
  • 1 cub drojdie proaspata
Pentru umplutura:
  • 1 cana miez de nuca macinat
  • 3-4 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • stafide
  • rahat
Mod de preparare:

Punem doua oua+3 galbenusuri in cuva masinii.
Intr-o craticioara punem laptele, zaharul si untul taiat bucatele si punem la foc mic, amestecand usor. Nu trebuie sa fie prea fierbinte, iar cea mai buna metoda este sa-l incercam cu degetul :D
Cand s-a incalzit binisor si au inceput sa se topeasca untul si zaharul, turnam totul in cuva masinii. Adaugam aromele, apoi faina (eu folosesc Grania 000), iar deasupra drojdia maruntita usor intre degete.

Punem cuva in masina, alegem programul pentru aluat (1h 25min), iar intre timp putem pregati si umplutura: punem nuca macinata, zaharul si cacao intr-un castron, omogenizam bine, apoi punem putin lapte cald (uneori pun si apa, ce am la indemana). Pentru un plus de aroma, putem adauga si o lingura esenta de rom.

Cand masina si-a terminat treaba, scoatem aluatul, il rasturnam pe o planseta unsa in prealabil cu ulei, il impartim in doua, apoi intindem fiecare parte pe planseta, o ungem cu jumatate din umlputura de nuca, presaram deasupra stafide sau rahat, rulam si punem in tava pregatita dinainte (eu pun hartie de copt in tava).
Lasam cozonacii la odihna, la loc caldut, vreo jumatate de ora, apoi ii ungem pe deasupra cu galbenusul de ou frecat putin cu o lingura de ulei si una de zahar pudra.
Dam la cuptor pentru 35-45 minute (in functie de cuptor), pana se rumenesc frumos deasupra si trec testul scobitorii (de fapt e nevoie de un betisor mai lungut, pentru ca scobitoarea este prea scurta si nu ajunge in mijloc).

Spre deosebire de chec/pandispan, pentru cozonac cuptorul nu trebuie incins foarte bine inainte, pentru ca astfel are loc o crestere foarte rapida si ori da inapoi, ori ramane gol in mijloc.
Scoatem cozonacii pe un fund de lemn, ii acoperim cu un stergar si ii lasam la racit........ daca avem rabdare :)
Feliat nu am mai reusit sa il pozez :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu